Page 25 - Zdravý oběh, základ života - Sborník Abstrakt
P. 25

Akademie

                                                                    Sobota

 Místo pro vaše poznámky:
                        Farmakologické možnosti
                                 léčby obezity



                           prof. MUDr. Martin HALUZÍK, DrSc.
                            IKEM, centrum diabetologie, Praha



          Farmakologická léčba se stává klíčovým prvkem v  ovlivnění obezity
          zejména u pacientů, kteří neuspěli s dietními a pohybovými intervencemi.
          Tento abstrakt přehledně shrnuje současné farmakologické možnosti, které
          zahrnují klasické léky typu centrálně působící fixní kombinace naltrexon/
          bupropion a léky, které snižují vstřebávání tuků ve střevě, jako je orlistat.
          Novější lékové skupiny, jako jsou GLP-1 agonisté (např. liraglutid a semaglutid),
          ukazují slibné výsledky nejen v  redukci hmotnosti, ale také ve zlepšení
          metabolického profilu a  snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.
          GLP-1/GIP agonisté (tirzepatid) kombinující účinky GLP-1 s  glukózo-
          dependentním inzulinotropním peptidem (GIP) snižují hmotnost ještě
          výrazněji než GLP-1 agonisté, s poklesy o více než 20 %.

          Farmakologická léčba obezity by měla být individualizována na základě
          zdravotního stavu pacienta, preferencí a  případných vedlejších účinků.
          Důležitou  součástí  úspěchu  léčby  je  také  multidisciplinární  přístup,
          který zahrnuje psychologickou podporu a  edukaci pacientů. Celkově
          farmakologické intervence představují efektivní nástroj v boji proti obezitě
          a  přispívají k  jejímu dlouhodobému zvládání včetně prevence a  snížení
          výskytu chronických komplikací obezity.











 Jitrocel vejčitý (Plantago ovata) je jednoletá rostlina z čeledi jitrocelovité (Plantaginaceae). V Česku neroste, jeho domovem
 je jižní Evropa, severní Afrika a Střední východ. Pěstuje se pro rozpustnou vlákninu, která po zvlhnutí bobtná. Získává se
 z osemení. Funguje jako šetrné projímadlo, zpomaluje vstřebávání cukrů z potravy, snižuje absorpci cholesterolu a zvyšuje
 nasycení, a proto se používá i při hubnutí.
 24                                                                             25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30